史雲生入廚教學短片
入廚教學短片

史雲生教室

【日式豚肉牛蒡炊飯】

Risotto你可能食得多,你有無試過日式Risotto? 我講緊日式炊飯,用上史雲生清雞湯及、豚肉及牛蒡,一煲過,和風Ichiban。

史雲生教室

【柚子雞扒烏冬】

夏天係廚房煮到身水身汗,不如整一個簡單又清新的麵食,柚子配上豬骨湯,完美的配搭。

史雲生教室

【家鄉鹹湯丸】

團團圓圓,節日點可以少得湯圓,快跟隨上面的食譜做一個特別的鹹食吧!

史雲生教室

【桃膠蟹肉冬茸羹】

想皮膚滑溜 ,食用桃膠既健康及環保,多數人用黎整甜品,不如試下哩個食譜啦!

史雲生教室

【養生人蔘糯米雞湯】

冬天一到,手腳冰冷,飲一碗熱的雞湯,有如一股暖流在身體運行,再加上藥材,補身之選。

史雲生教室

【韓式芝士卷蛋】

想去韓國食地道菜式但無錢又無假期,自煮又平又easy,用史雲生清雞湯,輕鬆煮出韓國風味。

史雲生教室

【洋蔥甘筍雞藜麥湯】

湯一向在大家心目中都要用豬骨煲的老火湯為主,但想清淡而不失味道,可試用史雲生清雞湯及其他材料煲成藜麥湯,口味十分特別創新。

史雲生教室

【葡國雞】

平日出街食葡國雞就食得多,原來自煮沒有想像的那麼煩,只要你配備史雲生清雞湯,再難也可煮到。

史雲生教室

【雞肉丸子鍋】

一年容易又新年,煮年菜又點少得金華火腿湯, 助你煮出多樣菜式,共慶美好佳節。

史雲生教室

【豆腐魚肉福袋什錦鍋】

一年容易又新年,煮年菜又點少得史雲生清雞湯, 助你煮出多樣菜式,共慶美好佳節。

史雲生教室

【潮洲蠔仔肉碎粥】

病病地又唔出街食味精,用史雲生清雞湯煲一個靚粥,食完盡早康復,繼續煮好菜式給家人。

史雲生教室

【枝竹雙腩煲】

冬天想食暖粒粒的菜式,用史雲生金華火腿湯就最perfect,大啖肉的燒腩仔,煮出男人的浪漫。

史雲生教室

【杞子醉雞卷】

酒不一定只用來飲,可配上史雲生清雞湯,做一道涼拌菜式,在炎夏中解暑。

史雲生教室

【西班牙辣肉腸煮花甲】

花甲鮮味令人食指大動,配上史雲生清雞湯,把鮮味推到另一層次,如何煮出Fushion新菜式,即看食譜!

史雲生教室

【意大利野菇雞肉燉飯】

意大利飯變化多多,但煮法都係大同小異,想簡單煮嘅話,不彷試下雞肉同野菇,而意大利飯一般都會以不同清湯底作為味道嘅基礎,所以煮意大利飯當然唔少得史雲生清雞湯啦!一盒份量就啱啱好,最適合新手入廚!

史雲生教室

【砂鍋麵豉豚肉煲】

日式麵豉醬除咗煮麵豉湯之外,只要加上一盒史雲生清雞湯同簡單嘅材料,其實用嚟煮日式鍋物都一樣咁得!簡單幾個步驟,喺屋企都可以簡單煮出日式風味嘅豚肉煲啦!

史雲生教室

【白酒忌廉煮大蝦】

臨近父親節,史雲生幫你一齊俾個驚喜屋企人!用上大蝦、白餐酒同忌廉,加入史雲生清雞湯,一盒煮一餸,輕輕鬆鬆炮製出體面又有驚喜嘅白酒忌廉煮大蝦,快啲入嚟學下點煮,氹下嗲哋啦!

史雲生教室

【金腿湯浸白玉鮑魚卷】

處理上等嘅食材,好似花膠、鮑魚同冬菇咁,用料當然要用上等嘅調味料!用無添加味精嘅史雲生金華火腿上湯,不但可以突顯食材鮮味,又可以為菜式帶來新意,仲唔快啲入嚟睇片學下!

史雲生教室

【日式炆豬軟骨】

想豬軟骨腍軟又入味,其實一啲都唔難!只要用上史雲生清雞湯,帶出食材鮮味,令複雜嘅菜餚變得簡單易煮,而家Click入嚟睇片學吓啦!

史雲生教室

【蕃茄燉牛腩】

春天天氣潮濕悶熱,冇胃口?不妨用蕃茄煮返道酸甜嘅開胃餸菜。用一盒史雲生清雞湯加入紅酒、蕃茄一齊燉牛腩,簡易得嚟又出得廳堂,啱哂新手入廚又有要求嘅你!

史雲生教室

【意式青瓜香草燉雞】

雞肉係一個好百搭嘅材料,今次就學呢個意式青瓜香草燉雞啦!輕鬆三步曲,加入史雲生清雞湯一齊燉,一盒分量就啱啱好啦!

史雲生教室

【日式茶碗蒸】

要煮出嫩滑又美味嘅日式茶碗蒸,秘訣就梗係用史雲生清雞湯啦!仲想知有咩竅門,就快啲入嚟睇片啦!

史雲生教室

【法式洋蔥湯】

臨近情人節,點都要學返個西餐第一式冧下情人!用一盒史雲生清雞湯,就可以煮出西餐傳統菜式──法式洋蔥湯啦,簡單又夠晒心意,仲唔入嚟睇下!

史雲生教室

【百年好合雞肉鍋】

西方情人節同農曆新年就到,至啱煮啲好意頭嘅餸,取百合意頭百年好合,配合雞肉等食材,最後就加一盒史雲生清雞湯,簡簡單單就整好一道健康又應節嘅菜式啦!

史雲生教室

【瑤柱豆腐黃金鍋】

冬日凍冰冰,學返個暖笠笠嘅鍋物就至啱啦!用一盒史雲生瑤柱上湯,加上雞肉、豆腐等嘅簡單食材,就可以烹調出瑤柱豆腐黃金鍋啦,即刻睇片啦!

史雲生教室

【黑椒蘑菇飯】

大人、小朋友係快餐店至愛嘅黑椒蘑菇飯,原來自己喺屋企用史雲生清雞湯可以輕鬆煮到,味道仲更鮮甜添,仲唔快啲入嚟睇下?

史雲生教室

【杏脯炆雞】

唔好以為炆餸好難,其實用一盒史雲生清雞湯就好簡單煮炆到入味又鮮味嘅菜式,快啲試下煮呢個杏脯炆雞,啱哂新手入廚嘅你!

史雲生教室

【意式酒香燴飯】

意大利飯嘅變化相當多,其實用1比1分量嘅史雲生清雞湯同白酒,再加上簡單嘅材料,就可以輕鬆煮出入味嘅意式燴飯,聖誕節就喺屋企煮意式酒香燴飯,同情人過一個醉人嘅聖誕啦。

史雲生教室

【金腿湯浸百花釀棠菜】

冬至臨近,又係時候學煮個至夾節日嘅小菜!將蝦膠配以冬菇、馬蹄,釀入小棠菜,再用無添加味精嘅史雲生金華火腿上湯,就可以簡單煮出一道精緻小菜,仲唔快啲睇片學下?

史雲生教室

【千層津白腩肉鍋】

津白同腩肉都係味道單調嘅食材,要煮得鮮味,梗係用史雲生清雞湯啦!冬天食煲仔菜夠晒暖笠笠,一盒一餸滾一滾就食得,啱哂想煮輕盈健康菜式嘅你啦!

史雲生教室

【韓式安東燉雞】

韓國菜唔係淨係得炸雞同部隊鍋嘅,自己煮韓國名菜安東燉雞,用史雲生清雞湯就搞掂!簡單又健康,啱哂鍾意挑戰唔同風味菜式嘅你啦!

史雲生教室

【瑤柱粟米瘦肉粥】

白粥淡茂茂就梗係加啲配料先好味,但有啲材料好似乾瑤柱咁,屋企唔係隨時有,就算有都要用好多時間預備。用史雲生瑤柱上湯就可以解決以上嘅煩惱,輕易就可以煮出鮮味十足嘅瑤柱味嘅靚粥嫁! 

史雲生教室

【野菇秋栗炊飯】

見到栗子嘅顏色就好似見到秋天咁,秋風起最好就係煮返個暖笠笠嘅野菇秋栗炊飯,3個步驟簡單又易煮!

史雲生教室

【南瓜香草帶子飯】

萬聖節未必會出街Trick or Treat,不過就可以煮個南瓜菜式應下節!用史雲生清雞湯煮呢個南瓜香草帶子飯,就適合新手入廚又想應下節嘅你啦!

史雲生教室

【雞絲碗仔翅】

想食碗仔翅,唔洗去街食嘅,用史雲生金華火腿上湯煮,喺屋企都可以輕輕鬆鬆,嘆到足料又夠味嘅雞絲碗仔翅!

史雲生教室

【上海炒年糕】

喺餐廳食炒年糕通常就得個鹹字,硬係就爭咁啲鮮味。加入史雲生清雞湯就啱哂啦,輕易將味道層次提升!

史雲生教室

【蘆筍蝦仁鍋飯】

蘆筍、鮮蝦仁只係可以炒餸?原來呢兩款食材加入史雲生清雞湯、蝦頭滾一滾成為鍋飯,清新又有鮮味,真係好開胃呢!

史雲生教室

【瑤柱湯關東煮】

好掛住去日本旅行,但仲有排都未請得假?用3步就可以簡單煮出充滿日式風味嘅瑤柱湯關東煮喇!簡單、豐富仲有啖啖鮮味湯底,送飯一流呢!

史雲生教室

【糖心醉蛋】

糖心醉蛋好味又有特式,但只靠加花雕酒真係夠惹味?一於入黎睇下點可以3步整好呢款得體既小食啦!

史雲生教室

【魚腐粉絲煲】

想整健康又簡單既煲仔菜,仲唔學識3步整到既魚腐粉絲煲,有肉、有瓜營養均衡之餘,仲有吸收晒鮮甜雞湯既粉絲,真係好鮮味呀!

史雲生教室

【鮮蝦蒸滑蛋】

3步Cook 煮好嫩滑蒸水蛋,睇片學下點樣簡易煮,冇得輸啦!

史雲生教室

【本菇海南雞飯】

用清雞湯煮海南雞飯就係人都知,但你又知唔知原來3步就可搞掂?快啲入黎睇下又幾簡單啦!

史雲生教室

【茉香冬瓜片】

天時暑熱食冬瓜就最消暑下火。Click入嚟睇下點樣超簡單用一盒史雲生清雞湯250mL煮出味道清新、充滿茶香嘅時令菜茉香冬瓜片啦!

史雲生教室

【上湯絲瓜浸鳳尾蝦】

臨時臨急冇時間熬靚湯煮節慶餸?用一盒史雲生瑤柱上湯250mL就可以幫你慳返唔少功夫同時間,仲邊洗提早幾日準備上湯材料啊?即刻Click入嚟偷師啦!

史雲生教室

【釀鯪魚生菜豆腐煲】

日日放工已經好晏,但又唔想出街食咁唔健康?而家就Click 入嚟學下點整釀鯪魚生菜豆腐煲,豆腐同鯪魚都含有豐富嘅蛋白質,有益又易整,仲唔快啲學嚟煮比你最愛既屋企人食?

史雲生教室

【金華火腿奶油津白】

上海菜必食嘅金華火腿奶油津白,原來做法好簡單,用一盒史雲生清雞湯250mL加牛奶就輕易係屋企整到。仲洗乜出街食啊?而家去片學啦!

史雲生教室

【香菇豬肉薑汁飯】

成日食白飯淡茂茂? Click入嚟睇下點樣簡單幾步就煮好香菇豬肉薑汁飯,好味健康之餘,大人小朋友都鐘意食!

史雲生教室

【香檸虎蝦意大利飯】

想準備一餐浪漫又驚喜嘅燭光晚餐過情人節,其實一啲都唔難!用一盒1公升嘅史雲生清雞湯,加上兩隻虎蝦,就可以煮到浪漫滿分嘅【香檸虎蝦意大利飯】,快d入黎睇下點煮啦!

史雲生教室

【蒜香煮青口】

情人節就快到,仲未諗到買咩禮物比另一半?其實親手煮一餐更能展現你嘅心思!而家就Click入黎學下點煮蒜香煮青口,親自入㕑冧下另一半啦!

史雲生教室

【西班牙海鮮炒飯】

傳統嘅西班牙海鮮炒飯步驟繁複,要煮又要焗,要掌握份量亦都唔容易。原來用一盒史雲生清雞湯250毫升就可以煮出簡易嘅西班牙海鮮炒飯,快啲睇片學下啦!

史雲生教室

【白酒浸海鮮】

聖誕節又洗乜出街同人迫先食到大餐?係屋企都可以好輕鬆煮美味嘅海鮮大餐而家就Click入黎學下點煮白酒浸海鮮,同屋企人/情人暖笠笠咁過聖誕啦。

史雲生教室

【燒腩炆花膠】

想整體面又好味嘅節慶餸,唔洗花好多功夫,30秒教學短片教你學識整燒腩炆花膠。

史雲生教室

【韓式炒年糕】

天氣開始凍就最岩留係屋企煲韓劇,配埋韓國菜就無得彈,片入面教大家煮韓式炒年糕,食完個人仲暖笠笠,快d入黎睇啦!

史雲生教室

【鴨掌燴鮑魚】

新年一家人團圓食飯,當然唔少得食返隻原隻鮑魚啦!快D Click入黎睇下點樣用一盒史雲生瑤柱上湯煮出體面又滋味既鴨掌燴鮑魚啦!

史雲生教室

【魯肉飯】

成日掛住台灣既美食?唔洗飛去台灣啦,簡單幾個步驟,係屋企都可以整到又香又好味既魯肉飯,而家Click入嚟睇片學吓啦!

史雲生教室

【雞肉菜飯】

成日食白飯好寡?簡單幾個步驟就可以煮好有味飯,嫩滑雞肉,鮮甜清菜,健康又好味,而家Click入嚟睇片學吓啦!

史雲生教室

【竹笙花菇仔】

中秋佳節想整個上湯湯底又冇時間?用火腿上湯炆餸就至啱,簡單又方便就可整好一味【竹笙花菇仔】,快啲去片學吓,同屋企

人一齊食住迎中秋!

史雲生教室

【香滑蒸水蛋】

要整望落同食落都咁滑嘅蒸水蛋,其實一啲都唔難!秘訣係用一盒清雞湯代替水, 份量啱啱好,8分鐘就就煮出嫩滑嘅蒸水蛋喇,即刻Click入嚟睇片啦!